söndag 17 februari 2008

Gråbo

Ute i fina vädret

Gråbo leker tuffing, Fänkål är måttligt imponerad.


Sen tog matte fram bollen, den är kul!

fredag 15 februari 2008

Konsert


Nyss hemkommen från en konsert i Malmö med Louise Hoffsten. Väldigt bra var det, liten mysig scen och mycket livekänsla. För att lyssna på musik från P4 Live klicka här!

torsdag 14 februari 2008

Alla hjärtans dag


Massor av kramar till alla jag känner!

onsdag 13 februari 2008

Morgontrött

Måste vi stiga upp redan?? Gråbo myser gärna i sängen fram till lunch...

Strandpromenad

Lova och "tant" Java poserar vackert vid havet. Grå fattar inte varför han måste sitta stilla. Jag vill ju leka med brudarna, vila kan jag göra i bilen.

Cykling

Som jag berättat i tidigare inlägg, så har jag börjat cykla med Gråbo. Vi har en härlig motionsslinga i skogen på 2 km, som även är elbelyst. Vill man cykla längre, kan man svänga av från slingan och köra vidare på en grusväg, som är så gott som helt utan trafik. Enda nackdelen är att man får cykla samma väg tillbaka, då vägen kommer fram till en asfalterad 90-väg. Fördelen är att man slipper köra på asfalt och det blir en rejäl tur som tar ca 40 min.

måndag 11 februari 2008

Träning hundmöten del 2

Så var det dags för en ny träff, denna gång hos Lill i Smedstorp. Jag hade redan på förhand, på känn, att vi inte skulle behöva träna så mycket denna gång. Det har gått så bra hemma hela veckan. Gråbo tyckte träningen var jättekul och han kände igen både Tiger och Morgan såklart, alltså inga problem med dessa killar. Sen tog vi ut Lea. Hon kan vara rätt sprallig och skällig av sig, så därför var hon inte med förra gången. Det brydde sig inte Gråbo om, hon var ju ROLIG!!! wowougoooo ja, så kan han låta när han är glad. Inte ens när Lea tyckte han var lite väl på och gav honom ett tjuvnyp, tog han illa upp. Nä, han hade hittat sin gudinna, sen att intresset inte var besvarat, var mindre betydelsefullt. Innan vi körde hem visade Gråbo alla sina tricks för Annelie. Han var så rolig när han bugade och bugade gång på gång för att få mer godis. Mitt lilla busfrö, han är en riktig liten clown! Tyvärr blev det nästan inga bilder denna gång. Annelie hade med kamera, men efter en liten stund var batteriet slut :( så kan det gå. Huvudsaken var ändå att det gick bra och det gjorde det ju.

Gråbo och Tiger

Vi mötte även hästar mitt inne i byn

lördag 9 februari 2008

Idag sken solen!

Vaknade av strålande sol och blev glad o pigg som en mört. Min bror kom hit och vi gick ut med hundarna tillsammans. Det blev en jättelång promenad 2 1/2 timme och vi var rejält trötta när vi kom hem. Vi gjorde varm choklad och semlor och fikade med Anders. Tyvärr har min bror sålt sin kamera och i väntan på en ny, fick det duga att foto med vår, men den är ju inte alls lika bra. Inte så konstigt egentligen, eftersom det är en ganska enkel kompaktkamera. Bilder blev det iallafall och jag tror man ser hur vackert det är, trots sämre bildkvalitet.

fredag 8 februari 2008

Inte mycket nytt under solen

Nu har det gått 3 dagar och inga hundmöten alls, så är det att bo i lilla lugna Blentarp. Jag får väl helt enkelt rapportera om lite annat smått o gott. Min mamma har köpt ny bil, jätteskönt för då kan hon lättare komma och hälsa på oss. Hennes gamla bil, en Renault R5 från -88 gick i graven (skroten) för ett par månader sedan och vi sörjde nog alla lilla ”stålmusen”. Jag övningskörde med den bilen och jag tror t.o.m. min bror körde upp, som privatist i den för många, många år sen...
OBS! bilen på bilden är inte min mammas, men det är en exakt likadan bil som hon köpt, jag hittade bilden på blocket. Färgen är rätt häftig eller hur?

Annelie och jag har börjat träna på ett gym i Sjöbo. Kraftverket heter det och där vimlar det av muskelknuttar. Ja, man kände sig lite utanför som tjej, men nu har jag köpt ett 10-kort, så tanken är att gå varje vecka fram till sommaren. Jag har aldrig gått på gym faktiskt. I Malmö tränade jag på Videdals Gif, men det var gympa, styrkegympa och step. Där var det tvärtom bara en massa tjejer som tränade. Här i Sjöbo finns många olika träningsmaskiner. I mitten av lokalen finns motionscyklar, stavgångsmaskiner, rullband och roddmaskiner. Längs väggarna är de olika styrketräningsmaskinerna som var och en tränar en speciell muskel, så gör man alla får man tränat hela kroppen. Det finns dessutom vanliga hantlar och skivstänger om man vill lyfta skrot.

Igår cyklade jag med Gråbo igen och det gick riktigt bra. Jag har cyklat mycket med Fänkål och Hassel, för dom älskade det och nu verkar det som Gråbo börjar fatta vad det går ut på. Han travade jättefint bredvid cykeln igår. Jag har inte cyklat så mycket med honom fram tills nu. Jag började så smått att vänja honom vid cykeln i somras. Han tyckte den var jättefarlig i början, så då kunde jag inte ens cykla utan fick leda cykeln bredvid. Cykeln är ju gammal och lite skramlig av sig. Det var liksom inte lönt att ha någon fin cykel i Malmö. På 4 år blev vi bestulna på 4 cyklar, så man köpte en skrothög för dryga femhundringen och hoppades få behålla den.

Nä, nu ska jag snabbtvätta min bil, sen blir det skolarbete för hela slanten idag.

tisdag 5 februari 2008

Ny dag igen

Uppe med tuppen för sista förberedelser inför seminariet. Kl 10 var det dags, det var gles uppslutning som vanligt och vi var bara 3 st närvarande. Detta trots att läraren redan har slagit ihop 2 grupper, pga det låga antalet. Synd, tycker jag. Dels för att seminarierna är obligatoriska för kursen, dels för att det är en bra möjlighet för oss "distansare" att kunna diskutera med andra kurskamrater.

Efter det var det dags för promenad i vanlig ordning. Vi gick en lång runda i skogen b.la genom Simontorpshägnet. Där mötte vi en joggare och en flock hjortar på samma gång. Vi lät joggaren passera och stod sen kvar en stund och njöt av de vackra hjortarna. Jag tycker det är så härligt att få vara så nära naturen. Efter ca 1 1/2 timmes promenad började vi närma oss hemmet och inte ett enda hundmöte idag. Det närmsta vi kommit var 2 hundar som stod och skällde ut oss bakom en altandörr i glas. Gråbo tittade på dom, men brydde sig inte. När vi är ca 5 minuter hemifrån, dyker en hund plötsligt upp bakom ett hörn, lite längre fram på vägen. Som om inte det var nog, så är det en terrier (borderterrier denna gång) som börjar vrålskälla. Gråbo stannar och stirrar på hunden, men ingen spänning syns i hans kroppsspråk. Han står lugnt och avslappnat och bara betraktar. Efter en halv minut eller så, bryter han själv av och vänder sig mot mig. Överlycklig matte och godisregn till Fänkåls stora förtjusning. Han får ju också godis för rättvisans skull, även om han inte tränar något.

Jag börjar inse att helgens träning har gett otroligt mycket. Jag tror nyckeln till hela framgången, var just det att vi verkligen fortsatte träna, tills han var helt avslappnad. Innan har det varit så, att vi inte mött så många per dag och dom få möten som då skett, har blivit avgörande för resultatet. Ett misslyckat möte har vi inte kunnat följa upp, utan det har lagts till i bagaget. Till slut blev ju dom misslyckade mötena fler än dom lyckade och det blev en negativ spiral.

Avslutar inlägget med ytterligare en bild från i Söndags. Vi pausar en stund inför nästa övning. Gråbo får chansen att slappna av och bearbeta alla intryck.

måndag 4 februari 2008

Dagens övningar

Idag har det varit fullt upp nästan hela tiden. På morgonen hade jag lite skolarbete och förberedelser inför eftermiddagens seminarie. Vid 11-tiden åkte jag till Lund med Gråbo. Jag parkerade vid stationen och gick upp mot stan. Det var precis vid lunchtid, så det vimlade av folk. Alla verkade superstressade (tänk så väl man ser det som betraktare, själva var dom säkert inte medvetna om det) kom det någon gående eller cyklande mot en, så gällde det att väja undan, annars blev påsprungen och utstirrad som konstig. Tur vi slipper sån röra till vardags. Efter en halvtimmes kryssande och väjande var även jag slut i huvudet. Vi slog oss ner på en bänk vid Mårtenstorget och njöt av solen. Gråbo spanade in torghandeln och mumsade på några frolic, äntligen lite lugn och ro. Sen åkte vi hem.

Väl hemma gick jag en sväng med Gråbo och Fänkål i skogen. Jag undrar om det var solens förtjänst, för vi mötte inte mindre än 5 hundar på den korta promenaden. Jag var naturligtvis nyfiken på om gårdagens träning skulle ha gett något resultat, eller om det var att hoppas för mycket. Första mötet gick bra, ingen reaktion från Gråbo. Andra och tredje mötet gick lite sämre. Hund nr 2 var en liten bjäbbig terrier, Gråbo tände direkt och skulle ge svar på tal. Jag röt till ordentligt och han blev tyst. Sen hann vi inte mer än några steg, så ser jag en kvinna med barnvagn och 2 hundar, ca 100 meter längre fram. Halvägs dit morrar Gråbo, men jag är snabb igen och säjer till. Han är ofokuserad på mig, men drar iallafall inte i kopplet och skäller inte.

Fjärde hunden ser vi i god tid. Jag vet av erfarenhet att de mötena oftast är dom svåraste, då hinner nämligen Gråbo gå och spänna upp sig och ladda inför mötet. Jag håller järnkoll på honom och direkt när jag ser att han liksom tar ett djupt andtag och växer 2 cm, harklar jag mig högt och säjer hörrdu med bestämd röst. Gråbo stannar upp och luften liksom går ur honom på en sekund. Han går snällt fot och tar t.o.m ögonkontakt med mig och nonchalerar schäfern fullständigt. Hallelulja moment!! Sista mötet går också bra. Gråbo tittar omväxlande på mig och den andra hunden, men visar inga tendenser till att bli uppjagad och han är helt tyst.

Nu ska vi inte ropa hej, förrän vi är över bäcken, men det kändes jättebra idag. Framförallt känner jag efter gårdagen, att jag verkligen kan läsa honom till 100% och därför kan förekomma situationer bättre. Jag har tidigare agerat för sent, när han redan har börjat skälla. Nu kan jag sätta punkt redan när han blåser upp sig. Nästa arrangerade hundmötes träning blir troligen till helgen. Vi återkommer med rapport.

Nu ska jag läsa på inför morgondagens seminarie...

söndag 3 februari 2008

Träning hundmöten

Eftersom Gråbo har problem med vissa hundmöten, han kan vara väldigt gapig och rasistisk mot andra raser, hade vi 3 tjejer (Jag, Annelie och Lill) bokat in en träningsdag. Anders var med som fotograf och har dokumenterat det hela. Det var jättenyttigt (speciellt att få se bilderna efteråt) och vi gjorde enorma framsteg. Just att vi fick chansen att träna på många, många möten på ganska kort tid, gjorde att vi kom framåt. I vanliga fall möter vi kanske 2-3 hundar per dag och det är för lite för att man ska nå resultat. Ibland har jag åkt i till större orter i närheten för att träna, men där funkar det alltid bra. Dels för att Gråbo inte är lika kaxig på bortaplan, men också för att där är så många fler intryck att han inte hinner reagera på allt.

Hundarna som medverkar på bilderna är Lills labrador Tiger och Annelies whippet Saga. Sista svängen var även Lills faraohund Morgan med, men då kunde inte Anders fota, eftersom han gick med Saga. Lills gick med Morgan och Annelie med Tiger. Eftersom det var Söndag och fint väder mötte vi en hel del andra hundar, som omedvetet fungerade som extra träningsobjekt.

Tusen Tack tjejer för ni alltid ställer upp när jag behöver hjälp!!!

Så här såg det ut i början. Gråbo gillade inte Tiger.

Lill och Gråbo

Matte struntar i Gråbo, som får klara sig själv med Lill.

Lill är en schysst tjej tycks Gråbo tänka

Nu börjar det hända grejer. Tiger kan gå bredvid utan att Gråbo blir upprörd.

Gråbo och Saga

Nämen, känner inte jag den där hunden, var tog den där läskiga Tiger vägen??

Gråbo och Saga igen

Det är inte helt lätt att passera en hund man känner heller. Gråbo känner igen kompisen Saga.

Hoppsan, vi skulle visst inte leka idag.

En joggare är med i leken

Här susar joggaren förbi

Gråbo, Saga och Tiger

Fortfarande är det lite stökigt. Gråbo drar i kopplet, men har slutat skälla, ett stort steg på vägen.

fredag 1 februari 2008

Nybakat i stormen

Pga stormen har vi mest varit inne de senaste dagarna. Vi har då passat på att baka bröd. Det är något speciellt och nästan lyxigt med hembakat bröd!

Igår kväll, när det blåste som mest tog jag en cykeltur med Gråbo. Det låter kanske lite korkat att ge sig ut och cykla, men då denna herre mer än gärna är ute i både snöstorm och ösregn, så tänkte jag att för att få hunden maximalt rastad, på minsta möjliga tid (jag är gärna ute, men det får liksom finnas gränser) verkade en cykeltur lämplig. Vi kom inte mer än ner för backen innan vi möttes av ett flygande plastbord! Jag cyklade i byn för jag vågade inte cykla i skogen, men trots det fick vi väja för en del grenar o annat skrot som åkte längs gatorna. Nåväl, allt gick bra och vi var hemma igen efter 20 minuter.

Jag undrar ibland vad det är för speciella gener i Gråbo. Jag har aldrig varit med om en whippet som är så totalt okänslig för väder och vind. Han går glatt ut i vilket väder som helst och täcke, det är för veklingar!!! Kryper det under nollan, brukar hönsmamman jag klä på honom ett ändå, men det är inte populärt. Han biter och sliter och försöker till varje pris få av det. Badar gör han också året runt. Han har tagit otaliga dopp under hösten och vintern. Det verkar som han tycker det friskar upp. Det lustiga i sammanhanget är att han har väldigt tunn päls, man kunde ju tro att han pga det skulle vara frusen av sig, men det är alltså precis tvärtom.